top of page
Search
  • miiacaritasaila

Viisi vinkkiä stressin hallintaan



Vallitseva tilanne on aiheuttanut varmasti itse kullekin pientä päänvaivaa ja suunnitelmia joutuu laittamaan eri osa-alueilla uusiksi. Itselle tämä on vaikuttanut yrittäjänä töihin liikunta-alalla ja sitä myöden on joutunut miettimään kuvioita hieman uusiksi, että tästä selvitään. Tilanne tuo mukanaan väistämättä stressiä. Moni yrittäjä pystyy varmasti samaistumaan näihin ajatuksiin. Olen itse pysynyt kuitenkin luottavaisin mielin, mutta realiteetit mielessä pitäen. Epätoivo saattaa monella puskea pintaan väistämättä. Muistetaan, ettei tämäkään tilanne loputtomiin kestä. Muistetaan myös, kun mietitään rajoituksien mukana tulleita vaikeuksia itselle, ettei mitään niistä turhaan laadita. Kaikki tämä auttaa meitä kaikkia pääsemään nopeammin jälleen normaalien elämiemme pariin. Muistetaan siis vetää tässäkin tilanteessa yhtä köyttä ja pidetään toisistamme huolta <3 Aina elämä ei ole kivaa, mutta yhdessä tästä selvitään!

Ihminen on kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Mieltä ja kehoa ei pystytä erottamaan toisistaan, vaikka joskus sitä supervoimaa huonoina hetkinä toivoisi. Hyvän fyysisen hyvinvoinnin pohja muodostuu levosta, ravinnosta ja liikunnasta. Yleensä fyysisesti jaksava ihminen on myös mieleltään virkeämpi. Kuitenkin ulkopuoliset tekijät, joihin emme aina itse pysty vaikuttamaan romahduttavat mieltämme, joka horjuttaa koko mielen ja kehon tasapainoa. Henkiseen hyvinvointiin vaikuttaa vahvasti se tunne, että hallitsee omaa elämää. Kun tilanne kääntyy päälaelle ja elämää alkaa hallitsemaan ulkopuoliset tekijät, hallinnan tunne katoaa ja se alkaa aiheuttamaan stressiä.

Jaan seuraavaksi omia vinkkejä stressin hallintaan. Tiedän, että siellä on monella vaikeaa tällä hetkellä. Tämän vuoksi haluankin antaa teille kaikille ensiksi virtuaalihalit ja toivottaa super super paljon jaksamisia ja tsemppiä! Kaikella on loppuen lopuksi tapana järjestyä, vaikka se p***a välillä tuntuisi valuvan niskaan urakalla.

Omat viisi vinkkiä stressin hallintaan:


1. Älä ole liian ankara itsellesi. Tämä, se tärkein, jota olen joutunut vuosien ajan itse opettelemaan. Kun olet syntynyt suorittajaksi, olet herkästi suorittaja tunnista toiseen. Muista, että joskus on lupa vain olla. Olla tekemättä mitään. Elämän ei tulisi olla pelkkää suorittamista. Elämässä on paljon tärkeitä asioita, joille kaiken suorittamisen keskellä tulee suoda aikaa. Näistä tärkeimpänä läheiset, älä unohda heitä. Älä pidä heitä itsestäänselvyytenä.

2. Liiku säännöllisesti. Liikunnalla on tutkitusti vaikutusta lieventää ahdistusta. Ahdistuneena voi olla vaikea saada peppua ylös penkistä ja ajatuskin liikunnasta tuntuu vastenmieliseltä. Uskallan kuitenkin luvata, että sen jälkeinen olosi on edes hippusen verran parempi. Muista, ettei liikunnan tarvitse olla raskasta, pieni 10 minuutin happi hyppelykin riittää!

3. Anna itsellesi lupa olla itsekäs. Opettele sanomaan EI. Haluisit olla kiltti ja tämän lisäksi olla vielä kaikessa mukana, mutta alat huomata, että asioita kasautuu niskaasi huomaamatta enemmän ja enemmän. Opettele sanomaan ei, vaikka se ei aina toista osapuolta miellyttäisikään. Opi tuntemaan omat resurssisi ja välty liialliselta panolastilta ja sen tuomalta stressiltä. Tämä pätee niin työelämässä, kuin yksityiselämässäkin.

4. Läsnäolo hetkessä. Tämä niin valitettavan monelle nykyarjessa vieras käsite. Tarkoitus on viettää mukavaa iltaa sohvalla paremman puoliskon kanssa ja nauttia vähän herkkujakin. 10 minuuttia myöhemmin kännykät laulaa ja someviidakossa vaelletaan jälleen viidakkoveitsen kera, jos sinne kuitenkin olisi tullut jotain uutta sitten viime viiden minuutin. Tuttua? Ensimmäinen steppi, opettele olemaan läsnä toisille. Toinen steppi, opettele olemaan läsnä myös itsellesi tässä hetkessä. Ota itsellesi 5 minuuttia päivästä, kun ainoastaan olet. Olet siinä ilman mitään. Ainoastaan hengittelet. Jo muutaman minuutin hengittelyharjoitus rentouttaa.

5. Muista pitää taukoa. Etenkin näin etätyö aikana työnteon ja vapaan raja saattaa olla häilyvä. Erittele selkeästi työpäiväsi pituus, ettei työnteko jää koko vuorokauden mittaiseksi roikkumiseksi ja päivystämiseksi koneella ja puhelimella. Työpäivän aikana muista pitää selkeät tauot ja vapaa-ajalla muista säilyttää sopiva väljyys ajankäytössäsi. Liian pitkällä aikavälillä täyteen ahdettu kalenteri nostaa stressitasot herkästi pilviin.







64 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page