top of page
Search
  • miiacaritasaila

Monipuolinen harjoittelu & yksinkertainen loikkaharjoitus

Moni on varmasti kuullut loikkien olevan tehokas tapa saada jalkoihin lisää räjähtävyyttä ja voimaa, totta! Niiden tekemisellä on monia muitakin hyötyjä miksi niitä olisi hyvä mahduttaa myös omaan treeniin monipuolistamaan sitä.


Loikat ovat keholle kokonaisvaltaisesti kuormittavia liikkeitä, sillä niiden tekemisessä koko kropan on pysyttävä vahvasti kasassa. Loikat vaativat vahvan keskivartalon tuen, joka pitää pakettia kasassa koko liikeen ajan. Älä siis pelästy, jos vaikka sattuisi käymään niin, että vyötärökin alkaisi kapenemaan, kun lisäät loikat ohjelmaasi. Ne nimittäin myös nostavat tehokkaasti sykettä, joka tehostaa rasvan palamista. Mutta valitettavasti tämä(kään) ei ole yksittäinen oikotie onneen, vaan kaikessa kokonaisuus ratkaisee.


Loikat ovat myös tehokas tapa hidastaa, käytän nyt sanaa "vanhuuden" tuomia vaivoja, kuten luuston rappeutumista ja koordinaatiokyvyn heikkenemistä, jota alkaa tapahtua väistämättä jokaisella jossain kohti elämää. Niiden tuomat iskutukset varmistaa kehon tukirakenteiden tasapainoisen vahvistumisen. Näissäkin, kuten muussakin harjoittelussa tulee muistaa oma sen hetkinen taso, kohtuus ja palautuminen, välttääkseen liiallista rasitusta. Emme pysy kaksikymppisinä ikuisesti, vaikka kuinka haluaisimme. Kehon voi kuitenkin pitää nuorekkaan vetreänä pidempään monipuolisella harjoittelulla ja tekemisellä. Itselleni tärkeintä harjoittelussa on se, että kehoni on kokonaisvaltaisesti toimintakykyinen ja haluan sen olevan sitä myös kymmenien vuosien päästä.


Monipuolinen harjoittelu takaa, että kehon kaikki urheilun kannalta oleelliset elinjärjestelmät kuormittuvat riittävästi ja monipuolisesti. Monipuolisen harjoittelun avulla onnistut kehittämään omaa liikevarastoasi, mikä tekee aina uusien ja haastavampien liikemallien oppimisen mahdolliseksi. Näin keho rakentuu monipuolisesti vahvaksi ja toimintakykyiseksi. Monipuolisesti harjoitettu keho on usein kestävämpi ja palautuu nopeammin.

Monipuolisuus pitää terveenä, kun taas yksipuolinen harjoittelu johtaa helposti esim. rasitusvammoihin.


Mitä yksipuolisempaa harjoittelu on, sitä yksipuolisemmaksi myös kehon toimintakyky muuttuu. Yksipuolisella harjoittelulla riskinä on kehon epätasapainoittuminen, jolloin joistain kehon osasta tai harjoitettavasta alueesta saattaa tulla muita osia selvästi vahvempi, mikä herkistää lihastasapainon epätasaisuuksille. Tämä lisää nammautumisriskiä, kun heikommat kehonosat vammautuvat herkemmin.


Alla helppo loikkaharjoitus treenien oheen tai vaikka omaksi treeniksi :)

Summa summaarum siis, monipuolinen harjoittelu kehittää kehon ominaisuuksia tasaisesti. Oikeanlaiset suoritustekniikat, liiketaidot sekä kehon hallinta vähentävät yhdessä loukkaantumisriskiä.


Treeni iloa kaikille ❤


<